Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  Op zoek naar verhalen over de Marokkaanse gastarbeiders

  Atlas Cultureel Centrum werkt op dit moment met landelijke partners aan activiteiten (boekpresentatie, reizende foto-expositie, netwerkbijeenkomst, en diverse lezingen en dialoogbijeenkomsten) om aandacht te vragen voor de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Deze mensen zijn nu een halve eeuw in Nederland. Voor het boek zijn wij nog op zoek naar bijzondere verhalen van de van de autochtone Nederlanders (werkgevers, personeelschefs, tolken en vrijwilligers) over deze gastarbeiders.

  De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Fordfabriek, Melkunie en Compaxo Vleeswaren werken. De jonge, sterke mannen en vrouwen van toen zijn nu immers (hoog)bejaard, van broze gezondheid of reeds overleden. Zo ook hun toenmalige Nederlandse werkgevers, begeleiders, buren of tolken. Veel verhalen en al dan niet tastbare herinneringen van onze naoorlogse geschiedenis dreigen voorgoed verloren te gaan voor hun nazaten èn Nederland. Wij geloven dat het vertellen van deze verhalen bijdraagt aan het besef dat wij leven in een samenleving van vrede en solidariteit. Daarom willen wij de herinneringen, successen en het falen van deze mensen verzamelen en delen met een breed publiek.

  We mogen het verleden niet vergeten.

  Wie bijzondere verhaal heeft uit de begin periode kan die mailen naar info@atlascultureelcentrum.nl.

  Reacties zijn gesloten.