Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  Fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ door burgemeester Ahmed Marcouch geopend.

  In Rozet Arnhem is de fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ door burgemeester Ahmed Marcouch geopend. Sahin Yildirim gaf een korte inleiding over afgelopen 50 jaar en hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, Marlou Schrover zorgde voor een inspirerende en leerzame lezing over ‘Etniciteit en Natievorming’.

  In de jaren zestig kwamen de eerste gastarbeiders uit Italië, Spanje, Griekenland, Hongarije, Turkije en Marokko naar Nederland. Nu een halve eeuw later is door Atlas Cultureel Centrum een expositie samengesteld. De expositie laat zien hoe de eerste generatie gastarbeiders een toekomst voor zichzelf en later ook hun gezin heeft opgebouwd. Met portretten van gastarbeiders en Nederlanders: toen en nu.

  VAN GAST NAAR VAST

  Volgens Yildirim heeft de eerste generatie zowel financieel als cultureel ‘enorm’ bijgedragen aan de Nederlandse economie. “De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland  is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Arnhem zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit. We hebben het nu in Nederland over een derde en vierde generatie. Dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, mensen die vrijwilligerswerk doen of lid zijn van een politieke partij.”

  Burgemeester Ahmed Marcouch “Mijn metafoor voor wie ik ben als mens, is de boom. De stam geeft ons takken met bladeren om ons te verkoelen en vruchten ons te voeden. Deze stam komt voort  uit meerdere wortels, die zich vervlechten in de stevige stam die stand houdt bij de sterke wind en andere tegenslag. Zo zie ik ons ook als mens. Met meerdere wortels, alle verschillend vertakt. Mijn wortels zijn bijvoorbeeld man, moslim en Marokkaan; ik ben vader en ben ook nog het kind van tien dat naar Nederland kwam. En ik heb diepe wortels bij de politie. En nu komt daar mijn worteling in Arnhem bij, al die wortels bij elkaar maken van mij de stevige stam waardoor ik de burgemeester zijn kan die andere mensen beschermt tegen weer en wind. Dus hak jezelf geen wortels af, voedt ze opdat je niet wankelt. Dan zijn wij allemaal een boom die mensen steun biedt.”

  Aansluitend hield Marlou Schrover een aadembenemende lezing over hoe migranten in het verleden door taal zijn in- en uitgesloten: welke woorden worden er gebruikt – in het politieke debat of door journalisten – om migranten en hun kinderen of kleinkinderen aan te duiden? Woorden en categorieën komen met rechten. De keuze van een term is niet onschuldig, toevallig of zonder betekenis. Wij zijn ‘wij’ en wie zijn ‘zij’?

  De avond werd ook zeer gastvrij ondersteund met heerlijke lekkernijen zoals baklava, soep en koekjes.

  Reacties zijn gesloten.