Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  14 juni 2019: Fototentoonstelling ‘50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland’ reist naar de hoofdstad van Turkije

  De reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’; over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland reist door naar Ankara, de hoofd stad van Turkije. Op 14 juni 2019 wordt de fototentoonstelling door de Nederlandse ambassadeur, Marjanne de Kwaasteniet, Oud-minister Ali Naili Erdem in Zülfü Livaneli cultureel Centrum geopend.

  Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije officieel een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. Het was het startschot voor de Turkse arbeidsmigratie in Nederland. De Turken gingen aan het werk in o.a. de fabrieken van Philips en van Ford, en in de textielindustrie. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie zoals die nu is. De Turkse gastarbeiders zouden tijdelijk in Nederland verblijven, maar het liep anders. Ze kwamen voor werk, maar ze hebben er zich uiteindelijk gevestigd. Inmiddels wonen er bijna vijfhonderdduizend Turken in Nederland en zijn ze bijna in elke sector vertegenwoordigd.

  ’50 jaar, 50 verhalen’

  In 2014 was het vijftig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland arriveerden. Velen waren geworven, maar sommigen arriveerden ook spontaan. Maar wie waren de Turkse gastarbeiders eigenlijk? Waar werkten ze? Hoe woonden ze? Waarom verlieten ze eigenlijk hun geboorteland? Kwamen ze alleen van het Turkse platteland of ook uit de steden? Welke scholing hadden ze genoten? Hoe ervaarden zij Nederland en wat vonden Nederlanders van de Turken?
  Het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ van Sahin Yildirim geeft antwoord op al deze vragen. Het boek bevat 25 verhalen van de eerste generatie gastarbeiders én van 25 autochtone Nederlanders (werkgevers, collega’s, tolken, docenten, vrijwilligers van de kerken en buren etc.). De Turkse pioniers vertellen in ’50 jaar, 50 verhalen’ alles over het werk, het pensionleven, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun sociaal en religieus leven krijgen in het boek de aandacht. Het boek vormt de basis voor de fototentoonstelling ‘Gurbette’.

  Over de fototentoonstelling

  Voor de fototentoonstelling ‘Gurbette’ zijn de geïnterviewden in ’50 jaar,50 verhalen’ professioneel gefotografeerd. De zwart-wit foto’s worden begeleid met een quote. Daarnaast zijn er oude foto’s te zien van de eerste generatie gastarbeiders met hun vrouwen, met hun Nederlandse werkgevers, met hun collega’s en met hun buren. De tentoonstelling over 50 jaar migratie in Nederland ontrafelt samen met bezoekers de multiculturele identiteit van Nederland en geeft een uniek tijdsbeeld van deze periode. Dit doet ze aan de hand van verschillende thema’s ( werk, gezinshereniging, sport, politiek en religie) die in elkaar over lopen.
  De fototentoonstelling zal bij Zülfü Livaneli Cultureel Centrum te zien zijn. Tegelijkertijd zullen studenten van Marmara Universiteit kunstwerken maken rond het thema migratie. Daarnaast is er landelijk een campagne gestart om spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers (zoals een dagschrift, een werkcontract, paspoorten etc.) te verzamelen. Deze collectie wordt op 14 juni 2019 in Ankara aan een groot publiek gepresenteerd.

  Gezamenlijke geschiedenis

  Sahin Yildirim licht de achtergrond van de fototentoonstelling (en het boek) toe: “De Turken en Nederlanders delen een collectieve geschiedenis in Nederland en dat mag niet verloren gaan. Onze drijfveer is even simpel als belangrijk: wie zijn verleden niet eert, verliest de toekomst en wie zijn wortels vernietigt, kan niet meer groeien. Met deze prachtige reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’, en het boek, willen we de ervaringen, de successen en het falen van de pioniers vastleggen en beschikbaar maken voor de nieuwe generaties en aldus een bijdrage leveren aan de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.”

  Wanneer:  14 t/m 29 juni 2019
  Waar: Zülfü Livaneli Kültür Merkezi, Yıldızevler Mahallesi, Şht. Mustafa Doğan Cd No:59, 06550 Çankaya/Ankara, Turkije

  Geintereseerden kunnen het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ ; over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland bestellen via info@atlascultureelcentrum.nl

  Reacties zijn gesloten.