Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  Fototentoonstelling ‘Grenzeloze liefdes’ biedt ander perspectief

  Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Als er een Nederlands spreekwoord is dat zich duidelijk uitspreekt over ‘gemengde relaties’ is het deze klassieker wel, en dan ging het vooral over twee Nederlanders, de een katholiek en de ander protestant. Vandaag de dag zijn interculturele relaties vaak tussen mensen die hun oorsprong een stuk verder uit elkaar hebben liggen. Publicist Sahin Yildirim ging samen met drie andere auteurs op zoek naar Grenzeloze liefdes.

  In totaal interviewden ze 24 stellen over hun relatie, hoe het begon en hoe familie en vrienden reageerden. En ook hoe ze door de jaren heen samen vorm geven aan hun relatie en hun eventuele kinderen opvoeden. “Het idee ontstond in 2017, maar het leek alsof de tijd er nog niet helemaal rijp voor was”, zegt Sahin Yildirim. “Maar toen Het Centraal Bureau voor de Statistiek met een rapport kwam dat er 500.000 gemengde huwelijken waren, een toename van 32 procent ten opzichte van 2001, werd het thema actueel. En de uitspraken van minister Blok van Buitenlandse Zaken over de mislukte samenleving, maakte dat we echt dachten: nu moeten we beginnen.”

  Vooroordelen over Turken en Marokkanen die liever hun bruid of bruidegom uit het land van hun ouders halen blijken inmiddels ongegrond, aldus Yildirim. “Wij willen laten zien dat Nederland een multicultureel land is en dat het een verrijking is.” Yildirim werkte voor het project samen met Yvette Kopijn, Laura Schalkwijk en Daniela Tasca.

  Het resulteerden in een boek en een rondreizende fototentoonstelling.

  Geïnteresseerden kunnen het boek ‘Grenzeloze Liefdes’ voor € 19,99 bestellen via www.grenzelozeliefdes.nl

  Reacties zijn gesloten.