Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  Fototentoonstelling ´Gurbette´; over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland’ in Turkije

  Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije officieel een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. Het was het startschot voor de Turkse arbeidsmigratie in Nederland. De Turken gingen aan het werk in o.a. de fabrieken van Philips en van Ford, en in de textielindustrie. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie zoals die nu is. De Turkse gastarbeiders zouden tijdelijk in Nederland verblijven, maar het liep anders. Ze kwamen voor werk, maar ze hebben er zich uiteindelijk gevestigd. Inmiddels wonen er bijna vijfhonderdduizend Turken in Nederland en zijn ze bijna in elke sector vertegenwoordigd.

  Over de fototentoonstelling

  Voor de fototentoonstelling ‘Gurbette’ zijn de geïnterviewden in ’50 jaar,50 verhalen’ professioneel gefotografeerd. De zwart-wit foto’s worden begeleid met een quote. Daarnaast zijn er oude foto’s te zien van de eerste generatie gastarbeiders met hun vrouwen, met hun Nederlandse werkgevers, met hun collega’s, buren en niet vergeten de vrijwilligers van de kerken. De tentoonstelling over 50 jaar migratie in Nederland reisde eerder naar Istanbul en Ankara.

  Gezamenlijke geschiedenis

  De initiatiefnemer, Sahin Yildirim licht de achtergrond van de fototentoonstelling (en het boek) toe: “De Turken en Nederlanders delen een collectieve geschiedenis in Nederland en dat mag niet verloren gaan. Onze drijfveer is even simpel als belangrijk: wie zijn verleden niet eert, verliest de toekomst en wie zijn wortels vernietigt, kan niet meer groeien. Met deze prachtige reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’ willen we de ervaringen, de successen en het falen van de pioniers vastleggen en beschikbaar maken voor de nieuwe generaties en aldus een bijdrage leveren aan de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.”

  Tijdens de opening van de fototentoonstelling benadrukte de Consul-General, Arjen Uijterlinde het belang van de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.

  Arjen Uijterlinde: “De Turkse Nederlanders zijn overal in de Nederlandse samenleving vertegenwoordigd. Niet alleen cultureel, maar ook in het onderwijs en ondernemerschap.”

   Turgay Erdem: “De eerste generatie Turken migreerden vooral om economische redenen naar buitenland en vooral met doel om in korte termijn weer terug te komen. Inmiddels wonen er miljoenen Turken in het buitenland, waaronder bijna half miljoen in Nederland. Onze stad, Bursa lijkt wat dat betreft heel erg op Nederland. Want net als Nederland komen ook velen van de inwoners van onze stad uit het buitenland.”
  De reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’ reist vanwege enorme belangstelling de komende maanden door naar de steden als Trabzon, Konya en Elazig.

  Reacties zijn gesloten.