Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  25 november 2021: Fototentoonstelling ‘50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland’ reist door naar Trabzon

  ´50 jaar, 50 verhalen´

  In 2014 was het vijftig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland arriveerden. Velen waren geworven, maar sommigen arriveerden ook spontaan. Maar wie waren de Turkse gastarbeiders eigenlijk? Waar werkten ze? Hoe woonden ze? Waarom verlieten ze eigenlijk hun geboorteland? Kwamen ze alleen van het Turkse platteland of ook uit de steden? Welke scholing hadden ze genoten? Hoe ervaarden zij Nederland en wat vonden Nederlanders van de Turken?
  Het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ van Sahin Yildirim geeft antwoord op al deze vragen. Het boek bevat 25 verhalen van de eerste generatie gastarbeiders én van 25 autochtone Nederlanders (werkgevers, collega’s, tolken, docenten, vrijwilligers van de kerken en buren etc.). De Turkse pioniers vertellen in ’50 jaar, 50 verhalen’ alles over het werk, het pensionleven, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun sociaal en religieus leven krijgen in het boek de aandacht. Het boek vormt de basis voor de fototentoonstelling ‘Gurbette’.

  Over de fototentoonstelling

  Voor de fototentoonstelling ‘Gurbette’ zijn de geïnterviewden in ’50 jaar,50 verhalen’ professioneel gefotografeerd. De zwart-wit foto’s worden begeleid met een quote. Daarnaast zijn er oude foto’s te zien van de eerste generatie gastarbeiders met hun vrouwen, met hun Nederlandse werkgevers, met hun collega’s en met hun buren. De tentoonstelling over 50 jaar migratie in Nederland ontrafelt samen met bezoekers de multiculturele identiteit van Nederland en geeft een uniek tijdsbeeld van deze periode. Dit doet ze aan de hand van verschillende thema’s ( werk, gezinshereniging, sport, politiek en religie) die in elkaar over lopen.
  Tegelijkertijd worden de kunstwerken van de studenten van Marmara Universiteit rond het thema migratie te zien.

  Gezamenlijke geschiedenis

  Sahin Yildirim licht de achtergrond van de fototentoonstelling (en het boek) toe: “De Turken en Nederlanders delen een collectieve geschiedenis in Nederland en dat mag niet verloren gaan. Onze drijfveer is even simpel als belangrijk: wie zijn verleden niet eert, verliest de toekomst en wie zijn wortels vernietigt, kan niet meer groeien. Met deze prachtige reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’, en het boek, willen we de ervaringen, de successen en het falen van de pioniers vastleggen en beschikbaar maken voor de nieuwe generaties en aldus een bijdrage leveren aan de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.”

  Wanneer:  25 november t/m 10 december2021
  Waar: Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezî

  Adres:  Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortahisar, TrabzonTürkiye

  Geintereseerden kunnen het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ ; over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland bestellen via www.vijftigjaarturkeninnederland.nl.

  Reacties zijn gesloten.