Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  OPROEP! We zoeken de verhalen van de eerste generatie gastarbeiders

  In 2020 was het precies 50 jaar geleden dat Nederland de laatste wervingsovereenkomst voor gastarbeiders sloot. Dat was met Joegoslavië in 1970. Overeenkomsten met Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966) en Marokko (1969) gingen hier aan vooraf. De gastarbeiders gingen in Nederland in de jaren zestig onder andere werken bij Philips, in de fabriek van Ford, bij Fokker, bij de Melkunie, bij Thomassen & Drijver, in de schepenindustrie en bij de textielfabriek in Utrecht. De gastarbeiders hebben niet alleen economisch bijgedragen aan welvaart in Nederland, maar ook sociaal- cultureel.

  We vieren dit jaar met trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het thema is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Om deze reden wil Atlas Cultureel Centrum graag met een gevarieerd programma aandacht schenken aan de geschiedenis van arbeidsmigranten in Utrecht, welke onderdeel is van de festiviteiten in het kader van Utrecht900. Dit willen we doen door een bestaande foto-expositie ´50 jaar arbeidsmigratie in Nederland´ uit te breiden met lokale verhalen en geschiedenis, en dit te combineren met een educatief pakket, lezingen en dialoogbijeenkomsten, een literaire avond, culinaire avond, workshops, filmavond en het verzamelen van persoonlijke verhalen en documenten van toenmalige gastarbeiders.

  Initiatiefnemer van het project, Sahin Yildirim: “Ons doel met het project is om diverse groepen mensen, westers en niet-westers, gelovig, niet gelovig etc. bij elkaar te brengen, wederzijdse cultuurinteresses opwekken, dialoog te bevorderen en onze collectieve geschiedenis in Nederland bewaren, behoeden en overdragen aan nieuwe generaties.”

  De fototentoonstelling

  De fototentoonstelling ´50 jaar migratie in Nederland´ is zeer uniek. Voor de expositie worden er in totaal 50 mensen professioneel gefotografeerd, dit zijn 25 gastarbeiders en hun vrouwen uit Spanje, Italië, Griekenland, Turkije , Joegoslavië  en Marokko en 25 autochtone Nederlanders zoals voormalig werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken. Daarnaast willen wij graag een lokale component aan deze fototentoonstelling koppelen. Daarom zijn wij op zoek naar lokale verhalen.

  Oproep

  In samenwerking met Utrechts Archief, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht willen wij graag een collectie archief- en fotomateriaal van de eerste generatie arbeidsmigranten verwerven. Daarnaast willen wij graag met tientallen gastarbeiders in gesprek over het verleden, heden en onze gezamenlijke toekomst.

  Is uw vader, moeder, opa of oma van de eerste generatie? Heeft hij of zij een interessante verhaal? Hebben zij thuis nog oud paspoort, werk document,  werkleiding of een NS treinkaartje? Dan komen wij graag met u contact.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider, de heer Sahin Yildirim via info@atlascultureelcentrum.nl

  Reacties zijn gesloten.