Onze collectieve geschiedenis in Nederland.

  De opening van fototentoonstelling over vijftig jaar arbeidsmigratie in Utrecht is helemaal geslaagd

  Op 24 juni werd de fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ op Utrecht Centraal Station feestelijk geopend. Tijdens de opening waren er naast de burgemeester Sharon Dijksma ook prominenten uit de Italiaanse, Turkse en Marokkaanse consulgeneraals en Tweede Kamerleden aanwezig. 
  Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim geven de vijftig foto’s weer hoe in de jaren ’60 en  ’70 duizenden mensen naar Nederland kwamen om te werken. 25 foto’s vertellen het verhaal van de kant van de migrant, en 25 foto’s vertellen het verhaal van autochtone Nederlanders die destijds betrokken waren bij de komst van migranten. Het doel van de tentoonstelling om de verhalen van gastarbeiders vast te leggen en over te dragen aan de nieuwe generatie. “Er kwamen vooral veel jonge, sterke mannen naar Nederland uit bijvoorbeeld Italië, Spanje, Turkije, Griekenland, Marokko en toenmalige Joegoslavië. Ze kwamen strak in pak naar Nederland”, legt hij uit. In de foto’s komen zes thema’s terug zoals gezinshereniging, taallessen en woningnood. Naast de mooie verhalen is er ook aandacht voor minder mooie verhalen: “De eerste generatie had een participatieprobleem, maar bij de tweede generatie ging dat allemaal heel snel. “
  Burgemeester, Sharon Dijksma: “We vieren dit jaar vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het thema is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. In het kader van vijftig jaar migratie komt er eind van dit jaar komt er ook een gastarbeiders monument naar Utrecht. Ik wil bij deze de initiatiefnemer, Sahin Yildirim en het bestuur enorm bedanken voor hun inzet voor de migrantengroepen.”
  De Turkse Consulgeneraal van Turkije in Amsterdam, Engin Arikan: “De Turkse gemeenschap vormt met bijna 500 duizend Turkse Nederlanders de grootste etnische groep in Nederland. Je ziet dat ze overal vertegenwoordigd zijn. Ze voelen zich in Nederland thuis en zullen niet meer teruggaan naar herkomst land. “
  Vertegenwoordiger van Italiaanse Ambassade, Maria Pia Bianconi: “De Italianen veroverden Nederland ongeveer 2000 jaar geleden. Na de tweede wereldoorlog kwamen arbeiders uit Italië naar Nederland. Op dit moment is de relatie tussen Nederland en Italië is goed. Politiek, economisch en cultureel is Italië een belangrijk land voor Nederland. Dat zien we in de persoonlijke verhalen van de gastarbeiders weer terug.”
  Consulgeneraal van Marokko in Utrecht, Nabila Azougrah: ” Het is belangrijk dat we dit soort project in Nederland organiseren. Het is heel erg waardevol. De pioniers voelen zich gewaardeerd en gerespecteerd. Ik wil bij deze de heer Yildirim en in het bijzonder het bestuur van Atlas Cultureel Centrum enorm bedanken voor hun inzet en het realiseren van dit mooi project.”

  Wij-samenleving

  Volgens Yildirim gaat het bij de derde generatie anders: “Hun opleidingsniveau is hoger en ze accepteren Nederland als verblijfland. Ze voelen zich eerder Utrechter, Rotterdammer of Hagenees, dan Turk Marokkaan of Italiaan”, vertelt hij. Hij hoopt dan ook dat de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland minder tegenover elkaar komen te staan en dat er in plaats van een ‘wij-zij-samenleving’ een ‘wij-samenleving’ komt.
  De foto’s zijn door meerdere fotografen gemaakt en de tentoonstelling is nog tot 17 oktober te bezoeken bij de ingang van het Stadskantoor Utrecht.

  Reacties zijn gesloten.