Oudere migranten, die in de jaren zestig naar Nederland kwamen en bijvoorbeeld werkten bij Melkunie en de Fokkerfabriek, gaan hun verhalen vertellen voor de klas. Dit om het migrantenleven in de spotlight te zetten en de geschiedenis onder de aandacht te brengen bij scholieren. ‘Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is’, aldus initiatiefnemer van het project Sahin Yildirim.
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang.
‘Migrantenouderen hebben veel meegemaakt. Vanuit een ander land en een andere cultuur, gingen ze pionieren en bouwen aan een betere toekomst. Hoe was dat? Wat lieten ze achter en wat hebben ze in Nederland gevonden? Het project ‘De levensverhalen van migrantenouderen in de klas’ gaat met verhalen van migrantenouderen aan de slag en geeft ze een podium waar ze trots mogen zijn op hun levensverhaal. Middels gastlessen op scholen willen we leerlingen/ scholieren kennis maken met het begrip ‘migratie’ , ‘cultuur’, ‘erfgoed’ en de geschiedenis van migrantenouderen uit hun stad. Wij geloven dat het vertellen van deze verhalen bijdraagt aan het besef van eigen identiteit en dat wij leven in een samenleving van vrede, solidariteit en vrijheid’, aldus Sahin Yildirim.
Les over migratie
‘Middels gastlessen op scholen willen we leerlingen kennis laten maken met het begrip ‘migratie’ en de geschiedenis van migrantenouderen uit hun stad. Vervolgens worden deze opa’s en oma’s door de kinderen geïnterviewd en worden hun verhalen opgetekend. De verhalen worden zo teruggegeven aan de ouderen en zo breed mogelijk gedeeld met inwoners van de stad’, vertelt Yildirim. ‘Met het vastleggen van deze migratieverhalen brengen we onze gezamenlijke geschiedenis in beeld en genereren aandacht voor migratie in het algemeen en migrantenouderen in het bijzonder.’
Wat vinden de scholieren, ouders, docenten en rectoren van het project?
Meester Joost: “Ik wist niet dat de Turkse gemeenschap met bijna 500 duizend Turkse Nederlanders de grootste etnische groep in Nederland vormden. De interactie in de klas zorgde voor meer kennis over elkaars cultuur en gewoonten.”
Ouder, Maria: “De Italianen veroverden Nederland ongeveer 2000 jaar geleden. Na de tweede wereldoorlog kwamen arbeiders uit Italië naar Nederland. Op dit moment is de relatie tussen Nederland en Italië is goed. Dat zien we in de persoonlijke verhalen van de migrantenouderen weer terug. Ik vond de gastlessen op school heel erg waardevol.
Juf Emine: “De diversiteit is geen zwakte, het is een kracht die we moeten benutten. Daarom vind ik het belangrijk dat Atlas Cultureel Centrum met zulke projecten doorgaat.”
Mohamed (leerling groep 8): ‘Ik vond het echt een leerzame project. Eindelijk wordt er nu positief over mij gesproken.’
Rector Arjan: Ik vond de educatieve programma van Atlas Cultureel Centrum goed bedacht. De opzet nodigt uit voor het persoonlijke gesprek met verdieping hoe de ander zaken aanpakt en dat bespreek maken. Kortom, wat mij betreft een succes. Dank!”
Het project ‘De levensverhalen van de migrantenouderen in de klas’ staat voor:
• Het verbinden van generaties
• Geschiedenis en ontwikkeling
• Het verbinden van mensen in de wijk/ stad
• Erkenning bieden aan migrantenouderen voor hun levensverhaal.
• Het vastleggen van verhalen migrantenouderen en cultureel erfgoed
• Kinderen vaardigheden aanleren die passen bij 21st century-onderwijs
• Beleving van erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven
Voor wie?
Het project De levensverhalen van migrantenouderen in de klas’ is geschikt voor scholen die leerlingen willen stimuleren de wereld te ontdekken. Het project sluit heel goed aan bij leerdoelen in het onderwijs, van bijvoorbeeld taal, wereldoriëntatie, burgerschap en onderzoekend leren. Het programma van De levensverhalen van migrantenouderen in de klas bestaat afwisselend uit gastlessen (bijvoorbeeld ‘hoe hou je een goed interview?’) en lessen waarin kinderen zelf aan de slag gaan. We gebruiken speelse werkvormen die aansluiten bij 21st century skills.
Interesse?
Bent u een docent, teamleider of rector? Wilt u het project ook op uw school uitvoeren? Neem dan gerust contact met de project coördinator, de heer Yildirim via info@atlascultureelcentrum.nl